Thursday, February 19, 2009

.:.kek jubli perak UUM.:.

Posted by rani ismail at 12:14 AM
Sangat adhoc order. Pukul 4.45 petang order, esok pukul 6.00 petang nk ambil....Huwaaaa....10kg wei, cekelat moist pulak tu, memang sangat berat, angkat dua belah tangan ketika nk terbalikkan dari acuan pon terketaq-ketaq di sebabkan terlalu berat, takut jatuh la, pecah la....dah la my dear hubby tak dak kat rumah, kalau ada bole la tolong angkat dan kalih pi mai pi mai...

Tetapi disebabkan menyahut cabaran Cik Suraya[PRO UUM] jadi rani buat juga as a challenge walaupun mulanya nk ditempah dari orang lain yang masing-masing menolak kerana memberi alasan tak sempat. Tapi I rasa sempat kata cik suraya, rani congak-congak pon sempat cuma masa tidur perlu saya korbankan...

Bersengkanglah mata sehingga jam 5.30 pagi sehingga selesai membakar dan kek terus dianginkan supaya cepat sejuk, lepas tu baru rani tidoq selama 2 jam sebab takut blur pulak!!! then setelah selesai semua apa yang patut dalam pukul 8 start deko sampai pukui 6.30 ptg tanpa henti...hahaha ini lah kek yang rani deko tanpa ada rest dan henti!!! pecah rekod rasanya!!! dan setakat ni kek yang paling besaq penah rani deco

Masa duk melicinkan bc untuk pertama kali pon bc ni macam tak mau licin...lopak sana lopak sini, dah la mengejar masa, tension la macam ni...hati rani berdetik, kek ni tak mau cantik apa...then usaha untuk melicinkan kali kedua bermula sambil rani usap dan berbisik" kek hang jadi elok dan licin ya..." alhamdulillah semakin licin nampaknya!!! usaha untuk melicinkan untuk kali ketiga dan ke berapa dihentikan kerana tangan dah tak bole nk angkat kek untuk set kan semula dlm freezer...jadi decolah sampai siap!!!!!

Kek ni dijadikan hadiah dan suprise kepada staff dan student UUM yang lahir pada tarikh yang sama pada hari UUMd itubuhkan, so Hepi Besday semua!!! TQVM UUM!!! untuk jubli emas order lagi ya!!!




chocolate moist cake
filling with ganache
topping with bc
13" x 21" x 3"
10 kg

4 comments:

kamalina a.k.a aimi on February 20, 2009 at 11:17 AM said...

pergh...patutnya hang bergambar sekali dgn kek tu..baru aku dpt bayangkan kebesaran kek ni...

boxhousestudio on February 20, 2009 at 1:45 PM said...

betul tu...pakai acuan apa lah agaknya...teknik cantum ke?
TAHNIAH geng...demi hobi yang happening....semua kita sanggup buat kan kan kan....HIDUP RANI!!!..

Gula dan Mentega on February 20, 2009 at 3:06 PM said...

ha ah ... patut rani buh la barang apa-2 yg kecik kat sebelah kek tu baru nampak betapa besaqnye kek tu ... hik hik hik ... sib baik boleh muat peti ais hang tu rani ... apapun cantik finishing kek tu ... walaupun penat dan tak cukup tidur ...

cikliah on February 24, 2009 at 3:46 PM said...

fuyooohhhhh... tabik spring la kat Rani....

 

Rani Canglun Delights Copyright © 2010 Designed by Emila Yusof