Monday, April 27, 2009

.:.cuppies birthday.:.

Posted by rani ismail at 11:09 PM 1 comments
Salam.
mula-mula afida order cuppies untuk besday hubbynya tapi bila kawan dia tau, kawannya order jugak untuk birthday anaknya danial...kawan afida nk tema ben 10, ni mesti kes obses terhadap ben 1o kan?? tqvm afida, insyaallah doakan k.rani buat yang terbaik untuk ur hubby ya..sampaikan juga salam terima kasih untuk ur friend ....mudah-mudahan ur friend dan anaknya suka...

chocolate moist cuppies
topping with ganache + buttercream + sugar decoration
ben 10 theme
16 pcs
s size


.:.chocolate blueberry cheese cake.:.

Posted by rani ismail at 10:44 PM 0 comments
Salam.
maka lengkaplah hajat sang suami pabila kek birthday ini diserah kepada si isteri, Puan Khadijaimi dgn mesej h a p p y b i r t h d a y s w e e t h e a r t.....mesej dari Fadzli kepada isterinya...bertuah sungguh noooo....moga kebahgian dan kasih sayang anda sentiasa dipelihara Allah s.w.t dan mendapat rahmat darinya insyaallah...tqvm fadzli!!! tahniah!!! anda seorang suami yang pandai menghargai isteri, keep it up!!!

sekali pandang walnut macam rama-rama pulak, betui dak??

chocolate blueberry cheese cake
topping with blueberry + walnut
filling with blueberry
1.7 kg
8"

Sunday, April 26, 2009

.:.cuppies pra birthday.:.

Posted by rani ismail at 8:26 PM 5 comments
Salam.
dengan mesej... i l o v e u s o m u c h
merupakan ungkapan yang ingin Fadzil luahkan kepada isteri tercinta yang bertugas di makmal kualiti makanan bukit kayu hitam sebelum betul-betul kek besday akan menyusul keesokannya...hemmm begitu lah cinta dan kasih sayang sang suami yang berada nun jauh dimata tapi sang isteri pasti dekat dihatinya...hemmm nk tahu, ni cuppies suprise buat isterinya....

Jauh taw order ni dari nganu lagik!!!


chocolate moist cuppies
topping with bc + ganache + sugar decoration
love theme
16 pcs
s size

.:.blueberry cheese cake & oreo baked cheese cake.:.

Posted by rani ismail at 8:05 PM 0 comments
Salam.
sama tapi tak serupa tau...bulan ni agaknya bulan dok mengidam makan ciskek kot...hemm macam biasa la Ta sudah angkat geng bila order ciskek, kali ni dia order bersama kamariah bezanya kamariah tak mau base ciskek, tapi Ta anaknya menggilai base ciskek....keh keh keh macam-macam la...ni dia dua ketui ciskek depa....tqvm nooo...



kiri : oreo baked cheese cake (+-1kg)
kanan : blueberry cheese cake (+-1kg)

Saturday, April 25, 2009

.:.kelas cheesecake.:.

Posted by rani ismail at 10:21 PM 1 comments
Salam.
alhamdulillah kelas yang dirancang selesai sepertimana yang dikehendaki...lagi pun tarikh yang rani tetapkan rupanya jatuh pada tarikh hari lahir Afiq selaku anak kepada my 'secret baker' hari ini, alhamdulillah begitu hebatnya penyusunan Allah itu...

Kelas hari ni bermula 9.30 pg dan selesai lebih kurang jam 4.30 ptg...sambil tangan berjalan sama ligat kami berborak dan bersembang, pantang saja dapat berjumpa mesti kami akan pot pet pot dalam topik baking hingga topik ilmiah...

dah lama my secret baker ni meyimpan hasrat nk belajar cheese cake ni, katanya selalu dia buat cheese cake ada ja masalah. "kalau rani buat kelas bg taw ya" insyaallah balas rani. sebab tu bila rani inform ja "my SB" tak sabaq sangat nk mai belajar dan juga faktor yang utama katanya dia suka sangat makan cheese cake, kalau pi kl ka mana-mana dia akan usaha pi beli cheese cake...obses jugak nooo.....lepaih ni bole selalu selalu buat. So selamat membaking cheese cake!!!

oreo baked cheese cake


caramel blueberry cheese cake(chilled)

wassalam.

Thursday, April 23, 2009

.:.cuppies class.:.

Posted by rani ismail at 10:46 PM 1 comments
Salam.
Kelas cuppies kali ni pecah rekod sikit sbb paling lewat habis, selalunya antara pukui 5.30 ptg tetapi kali ni habis pukui 7 mlm. sakan sungguh depa ni!!!

k.ina dan fais dua rakan yang sangat akrab, sampai datang belajaq cuppies pun mai sama-sama. depa ni dua-dua bekerja dengan perpustakaan tetapi berlainan cawangan la...sorang asai dari pendang sorang lagi dari yan. sempat gak bersembang sikit sebanyak tentang buku-buku kat library tu antara buku yang ditulis oleh faisal tehrani dan prof. muhd. kamil ibrahim, teringin sangat nk baca...nanti nk pi serbu library la!!!

berbalik kepada kelas depa ni, masing-masing berlatih, berlatih, berlatih dan berlatih try and error skills kt atas board tu sampai pukui 1.30 ptg baru habis deko 2 ketui cuppies!!! tapi skill lain blom try lagi...cuba bayangkan, sakan sungguh noooo...takpa-takpa asalkan anda puashati membayar sejumlah wang dan saya juga berpuashati mengajar anda. ha, tu dia cuppies depa ni...
ha ni k.ina pandai masak tom yam oooo, la ni pandai buat cuppies pulak

Sekali pandang macam nabilah kan??? fais ni suka la dengar dia gelak nk tergelak pun ada....dua-dua depa ni masing-masing ada kelebihan dan kekurangan, skill yang anda lemah tu kena selalu polish ya....selamat maju jaya, insyaallah kita jumpa di kelas lain ya...tqvm

wassalam.


Wednesday, April 22, 2009

.:.chocolate blueberry cheese cake.:.

Posted by rani ismail at 10:18 PM 2 comments
Salam.
asam di laut ikan di darat dalam periuk bertemu jua....
menerima call dari k.yussalita sebenarnya tak pernah disangka kerana dh hampir 5 tahun tak jumpa disebabkan rani sudah tidak berkhidmat di tempat kerja dulu, manakala k.yus pula melanjutkan pelajaran ke Australia. k.yus merupakan pensyarah UUM bertindak sebagai penyelaras kursus multimedia bagi kolej tempat rani berkhidmat ketika itu...itula kisah disebaliknya...dengan ketentuan Allah, kerana kek kami bertemu...

"nk order cheese cake untuk makan-makan" katanya. selepas menerima order ja rani mencelah"saya kenai k.yus la, k.yus ingat lagi tak??.......................

so ini lah keknya, sambil disusuli pulak dgn order kek yang lain...alhamdulillah.... tqvm k.yus, Allah menyusun pertemuan selanjutnya untuk kita, insyaallah.


chocolate blueberry cheese cake
frosting with fresh cream
topping with blueberry
2kg
8"

.:.blueberry cheese tarts.:.

Posted by rani ismail at 10:00 AM 2 comments
Salam...
balik ja dari sebeday lana semalam terus zzzzzz....pastu pagi tadi bikin BCT lebih kurang 50 ketui. lama gak tak menekan tart ni, kali ni order dari Ta...ala yang cheezy family tu katanya nk rasa, tak penah rasa lagi sampaikan siap kumpui order ngan neber-neber lama masa kat rumah lama lagi....masa datang pick up petang tadi macam biasa la 1 familay akan makan masa tu jugak hahahaha hampa ni memang tak sabaq sungguh kalau jumpa benda-benda bercheese ni...tak taw la haku....ni dia 33 ketui untuk depa....

blueberry cheese tart


ha hat ni Rani bg kat kat k.zan, dalam 9 ketui macam tu la...sesaja bg kat dia...dia ada tlg rani sikit...tqvm k.maz


ok ni gambaq-gambaq masa pi cuti sebeday lana...lana ni macam mana cute dlm gambaq macam tu la kt luaq....ni gambaq masa hari sebeday lana...sungguh meriah!!!!!

ni masa 2nd day pi jumpa lana...hik hik hik sangat comelsss, gebusss dan sangat baik la kamu ni!!! jadi anak yang solehah dan terbaik ya...tqvm syerah serta yang lain-lain...


miss u always lana... uncle amran sangat ingat nama kamu sbb sama ngan nama girlfriend superman!!! babai lana...

Saturday, April 18, 2009

.:.gantung apron...:.

Posted by rani ismail at 1:22 AM 6 comments
dengan rasminya nk bg tau yang bakedecorate2u gantung apron sat selama 2 hari sahaja.
sbb dah lama tak gantung apron utk rest and rilek diri sendiri...hahaha rest gak la kalau tak dak order tapi bukan rest sepenuhnya...kali ni yessss!!!! nk cuti-cuti sebeday sat....

tak penah pun amek cuti sebenaqnya-benaqnya KECUALI menghadiri kelas berkaitan baking dan sakit...teruk kan??? tapi ni lah prinsip saya bila bergelumang dalam baking nih. this is not the right time to enjoy, but I must work and grab, grab, grab and grab coz I really love my biz and the most important saya sangat-sangat sayang dan menghargai duit hasil titik peluh membaking ini, berbanding kerja dgn orang dulu...tapi kalau investment utk my biz, always yesss!!!!!

so babai...

dah lama teringin nk jumpa budak yang sangat comel ini...nur lana darwisya, so this is the right time lana!!! tunggu nk gomoi kamu ya!!! tunggu untie rani taw!!!

.:.birthday cake.:.

Posted by rani ismail at 12:49 AM 2 comments
terjumpa Prof. Madya Dr. Norita di satu majlis..., kebetulan pulak duk sebelah ja...selesai ja majlis tu nk balik la, masa sua salam nk balik dr. tanya sekarang buat apa?? "sekarang juai kek" kek apa?? "semua kek...bla bla bla" ok k.ita nk tempah untuk 18 hb april untuk maisarah dan abahnya...alhamdulillah syukur, rezeki lagi...

kek tema birthday tapi tak bg apa-apa design yang dikehendaki. ha tu dia!! jadi tak payah la nk lukih-lukih kartun ka apa ka. jadi belek-belek buku jumpa 1 design hat bekenan, simple dan sesuai la rasanya untuk birthday anak dan abahnya. Tqvm k.ita, nk order kek cari rani lagi ya...




suka sangat buat dan tengok white beads yang kecik nih...selalu buat dgn royal icing tapi kali ni buat dgn bc...

pandan sponge cake
topping with bc + filling with kiwi filling
8"
1kg


Friday, April 17, 2009

.:.cuppies thank you.:.

Posted by rani ismail at 7:29 PM 3 comments
Sebagai tanda terima kasih dan sudi untuk buat banner rani, cuppies ni rani hadiahkan untuk mimi...datang lagi rumah k.rani ya mimi...

.:.oreo blueberry cheese cake.:.

Posted by rani ismail at 6:36 PM 0 comments
berhantu kot cheese cake ni...hahaha, yang dah order biasanya tak menghampakan...dan alhamdulillah yang dah order jugak akan repeat order...tqvm bg yang dah order dan bakal order insyaallah...walaupun ahem-ahemnya mahal sikit tapi I will make the best for you...

ni dia seketui lagi...order dari first and early customer semenjak rani giat berbaking ni...bukan tu saja every year mesti beli semikut raya tu...dan katanya nk tambah order untuk tahun ni insyaallah...tqvm Shifa yang sentiasa memberi sokongan dan dokongan...semoga Allah membuka seluas-luasnya rezeki untuk Shifa...

"Rani kalau ada stoberi buh sama ya" alhamdulillah kebetulan pi alor setaq dan ada...so nyum nyum nyum la ya!!!



"alesya pun pulun sakan, kami 2 orang hari ni asyik duk makan kek sampai kenyang tak makan nasi dah : ) nanti kami order lagi ya : )

oreo blueberry cheese cake
topping with blueberry + strawberry + oreo
9"
1.7kg




.:.tetamu itu.....:.

Posted by rani ismail at 6:21 PM 0 comments
Salam.
agak kalut sikit satu dua hari ni....disamping oder-oder, ada permintaan yang perlu ditunaikan. tetamu yang bukan diundang tetapi berminat untuk datang mencari sesuatu.....insyaallah kalau sesuatu yang ditunggu "keluar" rani akan bagi taw. Moga Allah sentiasa permudahkan...Insyaallah...tqvm Allah......

Monday, April 13, 2009

.:.kelas cupcake decorating with flowers.:.

Posted by rani ismail at 12:55 PM 4 comments
ok ni diantara jenis bunga-bunga yang akan diajar untuk kelas:

cupcake decorating with flowers [buttercream]
antara bunga yang diajar: dari kanan ke kiri


apple blossom
drop flower
pansy
sunflower
rose bud
primrose
sweet pea
daffodil
lily

Method: hands on [practicing on board then applying to the cupcake]



.:.birthday cuppies.:.

Posted by rani ismail at 11:45 AM 0 comments
dengan mesej.....

h e p i b i r t h d a y
h u b b y
s y g
l u v e
u


itulah permintaan dari lisa yang datang dari perlis untuk pick up the cuppies...kecil molek dan manis orangnya...lembut tutur katanya...cuppies ni untuk birthday hubbynya. lisa mintakan rani deko mengikut design cuppies tunang yang telah rani buat baru-baru ni...cuma rani tambah rose bud sesuai untuk tema kasih sayang pasangan suami isteri ini....tqvm lisa...


kata lisa"ni pun dah cantik la..."



chocolate moist cuppies
topping with bc + ganache
love theme
25 pcs
s size

.:.kelas ciskek.:.

Posted by rani ismail at 11:18 AM 2 comments
dah dapat la tunai hajat nk belajaq buat ciskek...najah dari perlis yang selalu duk tanya"rani saya nk belajq buat ciskek, ajaq la saya" jadi kali ni dapat la belajaq secara hands on lagi, sebelum ni najah penah jugak attend untuk cake course anjuran M***, katanya saya tak puas hati walaupun kelas tu hands on sbb dia amek ramai...hahahaha itu feedback dari najah...

so kelas ni hands on sepenuhnya tetapi dibimbing dan diguide sepenuhnya ole rani. Start dari pagi hingga ke petang, tapi disebabkan tetiba ja ada kontraktor datang atas sebab menjalankan kerja-kerja membuat rumah, terpaksa tangguh untuk seisi petang. separuh hari dah siap seketui ciskek manakala sketui lagi rani tangguh ke tarikh lain...kesian najah...kita merancang, Allah berkuasa mutlak mengubahnya...


najah kata" rani ciskek ni sedap giler, sampai rumah terus kami serbu"


Blueberry caramel cheese cake
chilled cheese cake

Wednesday, April 8, 2009

.:.kelas cuppies.:.

Posted by rani ismail at 10:15 AM 3 comments
Kelas kali ni disertai oleh dua orang adik beradik dari selama Perak, sanggup travel jauh demi ilmu dan semangat nk belajaq, alhamdulillah. Kelas yang sentiasa membuatkan suasana jadi seronok dan ceria...hahaha rasa ni lah kelas yang banyak sungguh rani gelak....hahah, sbb seronok masa menunjuk ajaq kat 2 beradik ni espcially k.ain...so k.ani jangan amek hati nooo duk melawak-melawak, yang penting lepas ni practise lagi banyak-banyak untuk buat rose bud dan sweat pea tu!!! usaha, usaha dan usaha, practise, practise,practise dan practise ya...ni hasil deko k.ain...


ni pulak hasil deko sakinah, adik k.ain...orangnya cool ja...bila dia dapat buat rose dan sweat pea ja dia rasa seronok sangat, tahniah sakinah!!! ni hasil deko sakinah...next time jgn lupa datang lagi ya...

Monday, April 6, 2009

.:.cuppies anniversary.:.

Posted by rani ismail at 12:48 AM 5 comments
ini order iena untuk second time. kali ni sbg sebagai tanda meraikan ulang tahun anibesari mama dan abahnya yang ke 30, huwa dah banyak tahun tu...alhamdulillah...doa semoga kekal dan bahagia buat selama-lamanya....sentiasa mendapat berkat dan dilimpahi rahmat Allah s.w.t hendaknya...

dgn bertemakan wana pink dan biru lembut...itu pinta iena, pink lembut dan biru lembut ni memang ngam dikawankan...mesra berkawan, tenang dan romantis lagi...pinta iena lagi nk rani lukis couple bear berdasarkan gambar yang di attach serta nama adik beradiknya pada cuppies...so iena tqvm!!! tahniah menjadi anak yang sentiasa mengingati jasa mereka....





chocolate moist cuppies
topping with bc + ganache
25 pcs
s size

.:.oreo blueberry cheese cake lagi.:.

Posted by rani ismail at 12:32 AM 0 comments
Pantang ada orang order ja ciskek, mesti ita nk juga...begitu la ita yang sangat obses terhadap ciskek bersama familinya...rasanya dah hampir 10 ketui dah kot...sangat-sangat suka. masa mai pick up kek pon dia dah siap suh potong nk bagi iman makan hahaha...tqvm ita!!!

oreo blueberry cheese cake
topping with blueberry
6"
1/2 kg

Sunday, April 5, 2009

.:.oreo blueberry cheese cake.:.

Posted by rani ismail at 11:02 AM 1 comments
Kamariah, salah eorang dari jiran lama rani masa kt taman angsana dulu...ni first time order. katanya nk order kek yang selalu k.ita sebut sedap sangat tu...rani fikir sejenak, ita tu neber rani jugak...yang selalu dan suka order ciskek tu...so tanya kamariah balik, ciskek ka??? haaaa ya kata kamariah...so ni dia la oreo blueberry ciskek yang diorder...personally rani pon sangat suka this cheese cake sbb dia blend rasa pahit oreo dan lemak manis ciskek itu...sodap oooo....


oreo blueberry cheese cake
topping with blueberry + oreo biscuits
8"
1.6kg

**berminat dgn kek stand di atas bole di sewa ya...

.:.gift cuppies.:.

Posted by rani ismail at 10:47 AM 2 comments
selalu tersebut ina, tapi namanya sebenaq ida...maaf ya ida selalu tersasul rani ni...agaknya macam-macam benda duk ingat dalam kepala ni tu yang celaru haru biru kenkadang. fikir lain sebut lain...hahaha, maaf ya...
so ida order 3 set cuppies untuk dijadikan hadiah kepada anak muridnya sempena pertukarannya ke sekolah baru...so anak murid mesti sedihkan kehilangan teacher kesayangan mereka...tengok la siap order cuppies untuk anak-anak didiknya!!! sapa tak sayang kalau dapat teacher macam ni kan??? tqvm ida!!! sangat suka sembang dan jumpa ida!!!


chocolate moist cuppies
topping with bc + ganache + sugar decoration
25 pcs
s size

chocolate moist cuppies
topping with bc + ganache + sugar decoration
16 pcs
s size

chocolate moist cuppies
topping with bc + ganache + sugar decoration
16 pcs
s size
 

Rani Canglun Delights Copyright © 2010 Designed by Emila Yusof