Wednesday, June 22, 2011

.:.1st day part one.:.

Posted by rani ismail at 12:59 PM
*blog ni di ambil alih sementara rani kt India selama 3 bulan*

A'ssalamualaikum....
Namastey Malaysia! semoga sihat-sihat semuanya di malaysia! keadaan kami berdua di sini sihat alhamdulillah...makan terlebih, minum terlebih, tidoq masih ada la jetlag lagi, tang pasai makan dan minum tu kena berhati-hati sbb takut-takut terkena macam-macam penyakit....prevent is better then cure kan? sebut pasai sakit-sakit nih, nih nk bagi tau, bukan merungut, satgi silap paham pulak =)

masa 1st day kat sini, dan sebelum datang kat sini pun memang kami sentiasa diingatkan pasal kebersihan, dan air kat sini, tapi sebelum datang kat sini pun amran khan dah inform kat rani dh yang masalah air yang kurang bersih, dan masalah kebersihan...sebenaqnya dia seriau rani tak bole tune dgn kehidupan di sini....tapi alahamdulillah Allah sentiasa memelihara kami...korang paham-paham la kan tempat orang ramai ni kan...india ni besaq...penduduk sgt padat esp kat kawasan pekan, banyak sangat orang, klau kat malaysia rasa macam zaman 70 an macam tu la, macam rani cakap hari tu la, perbezaan jurang sgt besaq, ada yang kaya, kaya sgt, yang miskin, miskin sangat sampai tak dak rumah, tidoq tepi jalan....tambahan summer nih lagi la panas dan berdebu....


perhatian, ni tangan raksasa pembuat kek hahahahahah, ni antara kesan air kat sini, amran khan ok, tiada sebarang alahan tapi rani ada, ni masa 1st day kat sini dah kena, dh tanya kawan kat fb, depa kat alahan air kt sini la kot dan depa suggest sapu krim...mekasih korang, alhamdulillah tangan dan berapa tempat kat badan ja...klau korang perasan tanda yang rani gatal ni jadi dan berbentuk macam lengkong(sabit) ja...yang pastinya lepas mandi ja bendi akan gatal dan macam bengkak sikit...pastu lama-lama ok...harap-harap akan ok tapi takut jugak tak ok sbb nanti nk buat kek balik =)....sayang ooo tangan raksasa ini...tangan ni kena beli insurans hehehehehe


gambaq ni dari pakcik google, klau tak dak pakcik google ni jenuh nk korek bagi korang tgk sbb haritu bukan tak mau amek gamabq kat international airport delhi ni tapi seriau satgi polis depa angkat senapang tembak kami, haa...baru padan, hihihi, ni airport international new delhi, namanya indira ghandhi airport, airport dia besaqqqqqqqqqqqqqqqqqq, rani rasa besaq dari klia....lagi pun depa baru lepas komanwel kan, so apa lagi nala la.... siap ada keta bulih angkut kita kat dlm airpot selepas kita landed(keta mcm buggy tu) keta tu kat dlm masa kita dh dlm airport berekon dan masa kita jalan kat eskelator tu....tapi kami tak naik la sbb larat jalan, klau tetiba terpleot kaki ka bulih la... dan jalan dlm airport pun bulih tahaaaaaaan....jauh ya amat sebelum sampai kat imegresen india...dan lagi pasang karpet.... huh! dasat aih.... rasa macam karpet murah la kat sini....bulih la angkut(dan lagi tu)hahahahaha

nampak tak tangan pusing-pusing kat airport tu? yang macam2 bentuk dia pusing tu? hahaha ala2 menari pon ada, rani bayangkan kalau buh muzik(lagu kuch-kuch hota hei) pastu tangan tu bole gerak2 ok gak, hahahaha...dapat ku bayangkan...korang, ni departure hall yang kami kena lalui sbb kena jumpa imegresen depa, kira bawah tangan2 tu kaunter imegresen la, rani duk bayang klau la tangan2 tu jatuh, mati kami di bumi india ni....ya allah jauhkan kami dari semua malapetaka amin...banyak kaunter kat sini, ada line2 la kan...amran khan dan rani mukherjie(konon2) duk sebelah menyebelah...huhuhu turn amran khan, dlm hatiku duk kata dah, adoila satgi dia nk tanya apa, tak pa bantai cakap org putih, klau tak paham rani geleng, klau paham angguk, tu la abih kederat, sesambil tu jeling gak kt kaunter tu, setiap atas kaunter ada tulis namaskar... is a common spoken greeting or salutation used in Nepal and India. It has multi-religious or else common usage where it may simply mean "I bow to you". ... cam tu la...rani kata jadi dah....hahahaha, tgh mengelamun di kaunter tu tetiba amran khan toleh bg isyarat suh mai kat kaunter dia, dlm hati kata legaaaa....fuh, sampai ja dia cek IP (international passport)then dia perati muka rani ngan gambaq kat dlm passport tu, rani sendiri pun klau tgk tak percaya sbb muka berlain antara IR dan hat betui sbb gambaq dlm IP instant...tu muka jadi pelik....then dia perati2 lagi...then rani pun kata, sir I accompany my husband, dia jawab , Ji...ya la tu...lega rani...so dia pun cop passport kami dan bagi keratan(borang yang kami ketaq kepala isi lepas departure, padan muka) yang kami bulih berada di india....

berjalan la kami, cari troli, ha sebelum tu, lepas lalu kaunter imigresen kami masuk lalui kedai kat dlm airport...cantik2 kedai dia....huih....sakan,...tak pa next time bulih survery, ni tak dan sbb dlm kepala duk pikiaq nak cari dua ketui beg kami tu...huhuhu, dh la lama dah....mesti beg dah sampai...kami kena ambil kat bahagian no 7...tgk2 memang betui beg kami ja yang tinggai...ku semangat klau lambat lagi mesti beg kami kena lelong atau depa juai ka(saja reka)hahaha, beg kami tu siap ada orang duk pegang dah nk bawa pi mana tak tau, mungkin sbb beg tu dah duk lama pusing2 kat rail tu kot...dan amek beg 2 ketui tu, say tq kat pekerja kt situ dan cek2 beg, pedai ayam dah hilagggg...huh! so cek beg takut2 beg kami orang buh apa2(dadah) takut la kan...huhu...tapi alhamdulillah tak dak apa2 yang berlaku atau hilang...lega...


dekat2 nk keluaq dari epot, kami jumpa kaunter utk teksi, telco(air tel, air cell), hotel antaranya utk gunakan perkhidmatan...so line tepon kami memang tak roaming, malas sbb mahal sgt kan... so duk kt kaunter telco ni berkira-kira nk membeli la, pastu pikir sekali tak payah lagi la sbb nanti kat NIFM tgk nanti ada wifi ka apa tak? lagi satu sbb kt india ni pelik sikit, cth kata la kita beli airtel, nanti kt gujarat tak semestinya bulih guna airtel tu, maksudnya tak semestinya bulih support kat sana...tak macam malaysia kan? kat malaysia mungkin coverage ja kan? ingatkan iphone rani leh guna kat sini sbb sblm datang sini memang tepon maxis tanya bulih tak sbb takut lock, then maxis kata bulih, tup2 tak bulih...tak pa la, tapi alahamdulillah still bulih guna kt NIFM sbb ada wifi...lega...tapi nanti nk kena cari gak satu telco sbb bila move ke town nk tepon susah pulak =)...jadinya kami hidup tanpa any telco kecuali wifi kami berhubung dgn dunia luaq, tapi tepon ada bulih skype, kami reload dari kredit kad so sangat jimat tepon mak kat kg...hehehehe, manfaat betui iphone ni....habis kisah tepon...


sekarang nk duk kt mana? delhi banyak hotel, macam2 ada, hahaha...sblm ni amran khan dh survey nk duk kt hotel mana, katanya 3 bintang...bukan apa tak mau amek yang mahai sgt, sbb kita kat malaysia 3 bintang pun ok kan...so tanya kat kaunter tu la... ada la amran khan duk survey, dia kata dia nk duk blue sapphire hotel, i pun ikut saja la....hehehehe, pastu sambil tanya kat pekerja kat kaunter tu, dia kata ok dan if u want to shopping, this hotel is near shopping place...hahahaha, sedap la dengaq kan....nk tau apa yang terjadi? dan berlaku? hahahahaha, tunggu ya....

4 comments:

Mamasya on June 23, 2011 at 4:40 PM said...

Assalammaualaikum Rani..

Wah dah terbang ke negara bollywood...namaste...
mmg betul tempat org kena hati2 ttg kesihatan...cuaca berubah..keadaan persekitaran berbeza.moga dpt sesuaikan diri di sana.

Rani on June 23, 2011 at 4:57 PM said...

w'salam...
hehehehehe, terbang dgn short notice, apa2pun terima kasih atas nasihat =)

zuwaidah on June 29, 2011 at 2:38 PM said...

lamanya dok sana....ikut en suami kaaaa

Anonymous said...

クレジットカード現金化

 

Rani Canglun Delights Copyright © 2010 Designed by Emila Yusof