Tuesday, June 21, 2011

.:.bermulanya kisah.....:.

Posted by rani ismail at 6:19 AM
A'ssalamualaikum....seperti dijanjikan...
sebelum duk cerita lebih lanjut lagi pasai cerita kat india ni rani nk bagi tau siap-siap, blog ni diambil alih sekejap utk apdet cerita-cerita sepanjang rani duk kat india ni....hehehehe nanti rani apdet balik kek-kek yang buat hari tu....dun worry, kat sini insyaallah banyak masa sbb bulih cepat sikit apdet(klau rajin la) =)....

ni la beg kami, 2 biji ja yang besaq, hat merah isi baju kami berdua, hat oren isi makanan kering (maggi kari, asam laksa, buku cerita (dan lagi tu) teh sabah, teh pic, teh buah-buahan campuran, ketupat nasi (raya nanti, klau sempat raya, klau dak makan sebelum raya, hahahaha) dan serunding ikan dan ayam, serunding rani selalu beli kt mek T, ct redzuan, korang bulih add dia kt fb, dia juai serunding kg laut dari kelantan, rani besa beli kat dia tiap-tiap tahun....sedap....tu diaaa... sakan nooo....bukan apa korang, sebelum jumpa apa-apa takut gak kat negara orang ni sbb tak besa kan...so sediakan payung sebelum hujan la...jangan payung bocoq dah la....huhu

pastu bawa beg galas isi note book, beg camera, dan henbag, tu pun amran khan tak bagi bawa beg banyak-banyak takut satgi susah nk gerak memandangkan tempat yang dituju tak tau lagi camna...dan atas nasihat kawan-kawan takut beg hilang...maklumlah india...amran khan kata baju kita bulih beli kt sana...macam syok ja dengaq(konon, tak tau kata badan ada saiz ka tak tau, tak pa sedaq diri kata diri kembung =))

beg besaq memang siap buh pedai ayam sebab takut kejadian yang tak diingini berlaku...dan juga atas nasihat ita...mekasih ita (gulaganmentega.blogspot.com), sayang hang

waktu rani tgh apdet ni kat india sekarang waktu subuh....dlm pukui 3.30pagi macam tu, pukui 5.30 pagi dah terbit matahari kat malaysia dh pukui 6.00 pagi... ish rasa macam gila ka apa bangun pagi-pagi semata-mata nk apdet blog.....haaaa, bukan la tak penah mangkit pagi, tapi mangkit nk apdet cerita travelog ke india ni sbb takut lupa....klau sebelum ni apdet pasai kek ada la..kek kek kek, ya la blog pun khusus utk kek kan? hahahahaha, kena padet cepat ni bukan apa, maklumla kadang-kadang banyak sgt pikiaq(konon) jadi banyak sgt benda bulih lupa....umuq pun semakin lanjut usia...

kihkihkih, panjangnya mukadimah gaya pensyarah pulak...korang sebenaqnya mai india ni bukan syok-syok nk berguling kat taj mahal ka, kashmir ka, nk gelek-gelek nyanyi lagu hindustan ka, jumpa rani mukherjie seksi ka, jumpa shah rukh khan ka, tapi dgn lebih tepat lagi mai meneman suami (kededek hijau) @ amran khan (ni nama baru kt india) menjalani training di NIFM (National Institute Fanancial Management) selama 3 bulan...bukan la lama sangat 3 bulan berbanding dgn orang yang kena duk lama atau kena hijrah ke perantauan atau kena kerja kat ke negara lain yang kena duk bertahun-tahun, tapi 3 bulan bulan rasa nak irap-irap(ala-ala) 3 tahun gak la.... sbb india kan... bukan bermaksud nk mencaci ka apa tapi the real life yang rani dapat rasai sgt bermakna....syukur sangat korang semua yang kat malaysia tu....insaf rasa, macamana korang tgk kt tv tu macam tu la real life dia orang yang susah kat sini, hatta lagi teruk....sgt susah, jurang kehidupan depa sgt jauh dan lagi insaf sbb bulih tgk dan rasa sendiri hakikat depa hidup kat sini...

ni la NIFM, now kami stay kat sini....kat sini amran khan ada training bermula 20hb jun hingga 29 july, training cyber security under NIFM, NIFM ni autonomous body under department of expenditure, ministry of finance, goverment of india...lbh kurang selama enam minggu, lepas tu ada gap seminggu dan kami akan move ke gujerat, dan bertravelog pulak ke universiti ghandinagar...kat sini kami tinggal kat hostel, nanti cerita noo...ni nk pi minum morning tea yang depa sedia....morning tea ni pukui 6.00 pagi...dengaq macam awai kan...tapi 6.00 pagi sini cerah ya aamat dah....sini kira masa summer nih siang lbh panjang la...


perjalanan kami ke sini ambil masa 4 jam 45 minit macam tu la dari klia ke delhi, tak la lama sgt berbanding orang pi mekah, pi uk semua tu, tapi bagi rani lama gak la sbb tak pernah travel jauh-jauh naik kapai terebang(ih macam jakun la pulak).... kami naik mas, ada gak tanya amran khan, awat tak mau naik kapai terebang lain(syarikat penerbangan lain)? dia kata buat apa, baik kita bagi duit kat negara kita...hahahaha, betui gak noo...patriotik sungguh, hidup "amran jie" apa-apa pun tak kisah la asalkan selamat dan selesa utk sampai ke destinasi....alhamdulillah layanan serta keselesaan sgt baik....

sebelum kami bertolak ke delhi pada pagi 18 jun, kami bermalam di klia... sampai ja di klia rancang nk jumpa kawan-kawan yang lain, tapi yang lain ada hal yang tak dapat di elakkkan so jumpa la ita and family...alhamdulillah...sempat borak-borak makan-makan kt mcD (sbb kt delhi x bulih makan la kecuali yang vege)...jumpa ita sampai dekat pukui satu...pastu mata kami memang dh gila-gila ngantuk ya amatsss...huhu...so kt klia kami berkampung...lena atas kerusi...pengalaman yang tak dapat dilupakan...tapi alhamdulillah....

mula-mula memang ingat nk check in hotel tapi dapat tau nk ke in india ni pun short notice so kalut habis semua jadi...lena lah kami di atas bangku klia berkongsikan henbag dan bag sebagai bantal, very sweet momentsss...

kuk kreh sampai pukui 5 pagi berganti2, bangun, sembahyang subuh semua, tukaq duit kat money changer, dlm pukui 6pg kami dah mula check in....so masa menunggu sempat la tepon Mil..apa yang dia selalu pesan jangan tinggai semayang...sedih sangat...mak pun teriak ja...terima kasih mak dan bapak yang sentiasa doakan keselamatan dan kebahagian kami...bagi duit kat kami lagi utk perbelanjaan hidup kat sini, walaupun kami tak mau sbb uum pun bagi, tapi mak dan bapak tetap nk bagi jugak...terima kasih mak...mak jangan sedih-sedih ya, insyaallah panjang umur dan ada rezeki kita jumpa lagi ya...

amran khan sedang melayan movie...dia tgk movie macam-macam....rani duk sebelah tingkap, amran khan di tengah, sebelah dia warga india, nama tak tau...korang perasan tak dia tgh selimut kelumbung habih satu badan, hahahaha, sejuk gila la tu...rani selimut sikit-sikit ja, amran khan pun sama... hat sebelah sana nu tak selimut langsung sebab hangat kot, kan kat india sekarang ni summer, so dia tak kesah la...dia duk pulun isi borang nk bagi kt imigresen...hat sebelah dia pulak lena sungguh, mungkin hari sebelum bertolak berjaga kot =) kami tak pulun isi lagi sbb passport duk kt tempat ataih kepala, dah landing baru ketaq kepala nk isi...hahahahahaha...masa kt dlm flight ni kami duk dkt sayap, duk kat emergency exit....kira luas la sikit lega la....korang masa kt dlm flight ni blom start bau yang macam-macam lagi...nanti cerita hat pasai bau-bau ni...heheheh


korang nampak tak jam tangan amran khan, jam khusus nk mai india, heheheheh, klau kt uum dia tak pakai jam , rani la jam dia...rani ni macam datok harimau la...dia suka tanya pukui berapa
la ni...so sekarang bila pasai pukui berapa rani tanya dia la...dia amek alih tugas pulak, hehehehe

masa dlm flight kami diberi brekfes, ala-ala western, tapi kami amek non vegi sbb dgn mas dan flight malaysia kan...ni nk amek gambaq tapi disebabkan makanan dh atas meja, tangan nk cekau dah tak sampai nk amek camera tepon(henpon kat bawah dkt kaki), ha, nk bagi tau kebanyakkan gambaq rani snap
dgn tepon dulu sbb senang sikit nk handle...bekfes yang di beri, fresh oren dlm gelas, fresh oren dalam cawan (seal), omellet, hash brown, hotdog besaq (sedap), cendawan butang, tomato, butter, strawberry jam, roti whole meal, buah potong(rock melon, betik, anggur) dan yogurt, kenyang dan sedap alhamdulillah...klau makan lagi mau ***tah.... mekasih MAS! lepas tu dlm sejam lagi nk sampai dia orang bagi salted nut dan air fresh oren...baik semua steward dan stewardess, tapi amran khan kata da sorang cengei(garang) sikit, siap marah kat steward lain...rani tak perasan...tapi amran khan ternampak dia marah kat kawan-kawan dia yang lain... (bulan tgh mengambang kot)hehehehehehe

ni movie yang rani layan, sebelum ni layan gak movie-movie lain, tapi banyak gak movie yang dah tgk so suka layan balik movie ni, sebelum tu layan nasyid dari MZ dan Mesut kurtis, sampai nk pening dan ***tah... pastu baru layan movie ni...dah boring sikit kuk krek kuk krek...hehehehe


flight kami bertolak pukui 8.40 pg dari klia dan sebelum tu kami naik flight dari alor setaq jam 9.20mlm, sampai kat sana dlm 10.30 malam...sanak saudara serta kawan-kawan yang sudi hantar di ucapkan ribuan terima kasih, tak lupa juga kepada kawan-kawan yang sentiasa mendoakan kami sepanjang kami disini....sayang korang semua...klau aku ada banyak duit aku memang nk beli macam-macam nk hadiah kat korang tapi...paham-paham kan... hanya ucapan terima kasih dan doa utuk korang....mekasih semua! menangis mengingatkan semua tu...

ni masa flight nk landing, nampak tau ruang udara india macamana? huhu berdebu, panas, dan kering, klau kt malaysia bila nk landiang udara clear, hujau ja nampak dan cantik...hujan emas negara orang hujan batu negara sendiri...lebih korang sambung....apapun kita semua kena bersyukur kita dilahirkan dimalaysia dan malaysia adalah yang terbaik! saya sayang malaysia sangat sangat! jaga la malaysia sebaiknya korang! love malaysian! proud to be malaysian!

gersang dan tandus....suhu sini 36 C, panas berbanding malaysia...udara berdebu dan macam udara tercemar dan ada bermacam-macam bau....

di dah dekat sangat dah nk landing baru clear.....tapi still nampak berdebu....ok korang layan dulu, nanti rani apdet lagi....banyak lagi nk dikesahkan....namaskar from india...hargailah apa yang kita ada.... =)

0 comments:

 

Rani Canglun Delights Copyright © 2010 Designed by Emila Yusof