Wednesday, June 22, 2011

.:.1st day part one.:.

Posted by rani ismail at 12:59 PM 4 comments
*blog ni di ambil alih sementara rani kt India selama 3 bulan*

A'ssalamualaikum....
Namastey Malaysia! semoga sihat-sihat semuanya di malaysia! keadaan kami berdua di sini sihat alhamdulillah...makan terlebih, minum terlebih, tidoq masih ada la jetlag lagi, tang pasai makan dan minum tu kena berhati-hati sbb takut-takut terkena macam-macam penyakit....prevent is better then cure kan? sebut pasai sakit-sakit nih, nih nk bagi tau, bukan merungut, satgi silap paham pulak =)

masa 1st day kat sini, dan sebelum datang kat sini pun memang kami sentiasa diingatkan pasal kebersihan, dan air kat sini, tapi sebelum datang kat sini pun amran khan dah inform kat rani dh yang masalah air yang kurang bersih, dan masalah kebersihan...sebenaqnya dia seriau rani tak bole tune dgn kehidupan di sini....tapi alahamdulillah Allah sentiasa memelihara kami...korang paham-paham la kan tempat orang ramai ni kan...india ni besaq...penduduk sgt padat esp kat kawasan pekan, banyak sangat orang, klau kat malaysia rasa macam zaman 70 an macam tu la, macam rani cakap hari tu la, perbezaan jurang sgt besaq, ada yang kaya, kaya sgt, yang miskin, miskin sangat sampai tak dak rumah, tidoq tepi jalan....tambahan summer nih lagi la panas dan berdebu....


perhatian, ni tangan raksasa pembuat kek hahahahahah, ni antara kesan air kat sini, amran khan ok, tiada sebarang alahan tapi rani ada, ni masa 1st day kat sini dah kena, dh tanya kawan kat fb, depa kat alahan air kt sini la kot dan depa suggest sapu krim...mekasih korang, alhamdulillah tangan dan berapa tempat kat badan ja...klau korang perasan tanda yang rani gatal ni jadi dan berbentuk macam lengkong(sabit) ja...yang pastinya lepas mandi ja bendi akan gatal dan macam bengkak sikit...pastu lama-lama ok...harap-harap akan ok tapi takut jugak tak ok sbb nanti nk buat kek balik =)....sayang ooo tangan raksasa ini...tangan ni kena beli insurans hehehehehe


gambaq ni dari pakcik google, klau tak dak pakcik google ni jenuh nk korek bagi korang tgk sbb haritu bukan tak mau amek gamabq kat international airport delhi ni tapi seriau satgi polis depa angkat senapang tembak kami, haa...baru padan, hihihi, ni airport international new delhi, namanya indira ghandhi airport, airport dia besaqqqqqqqqqqqqqqqqqq, rani rasa besaq dari klia....lagi pun depa baru lepas komanwel kan, so apa lagi nala la.... siap ada keta bulih angkut kita kat dlm airpot selepas kita landed(keta mcm buggy tu) keta tu kat dlm masa kita dh dlm airport berekon dan masa kita jalan kat eskelator tu....tapi kami tak naik la sbb larat jalan, klau tetiba terpleot kaki ka bulih la... dan jalan dlm airport pun bulih tahaaaaaaan....jauh ya amat sebelum sampai kat imegresen india...dan lagi pasang karpet.... huh! dasat aih.... rasa macam karpet murah la kat sini....bulih la angkut(dan lagi tu)hahahahaha

nampak tak tangan pusing-pusing kat airport tu? yang macam2 bentuk dia pusing tu? hahaha ala2 menari pon ada, rani bayangkan kalau buh muzik(lagu kuch-kuch hota hei) pastu tangan tu bole gerak2 ok gak, hahahaha...dapat ku bayangkan...korang, ni departure hall yang kami kena lalui sbb kena jumpa imegresen depa, kira bawah tangan2 tu kaunter imegresen la, rani duk bayang klau la tangan2 tu jatuh, mati kami di bumi india ni....ya allah jauhkan kami dari semua malapetaka amin...banyak kaunter kat sini, ada line2 la kan...amran khan dan rani mukherjie(konon2) duk sebelah menyebelah...huhuhu turn amran khan, dlm hatiku duk kata dah, adoila satgi dia nk tanya apa, tak pa bantai cakap org putih, klau tak paham rani geleng, klau paham angguk, tu la abih kederat, sesambil tu jeling gak kt kaunter tu, setiap atas kaunter ada tulis namaskar... is a common spoken greeting or salutation used in Nepal and India. It has multi-religious or else common usage where it may simply mean "I bow to you". ... cam tu la...rani kata jadi dah....hahahaha, tgh mengelamun di kaunter tu tetiba amran khan toleh bg isyarat suh mai kat kaunter dia, dlm hati kata legaaaa....fuh, sampai ja dia cek IP (international passport)then dia perati muka rani ngan gambaq kat dlm passport tu, rani sendiri pun klau tgk tak percaya sbb muka berlain antara IR dan hat betui sbb gambaq dlm IP instant...tu muka jadi pelik....then dia perati2 lagi...then rani pun kata, sir I accompany my husband, dia jawab , Ji...ya la tu...lega rani...so dia pun cop passport kami dan bagi keratan(borang yang kami ketaq kepala isi lepas departure, padan muka) yang kami bulih berada di india....

berjalan la kami, cari troli, ha sebelum tu, lepas lalu kaunter imigresen kami masuk lalui kedai kat dlm airport...cantik2 kedai dia....huih....sakan,...tak pa next time bulih survery, ni tak dan sbb dlm kepala duk pikiaq nak cari dua ketui beg kami tu...huhuhu, dh la lama dah....mesti beg dah sampai...kami kena ambil kat bahagian no 7...tgk2 memang betui beg kami ja yang tinggai...ku semangat klau lambat lagi mesti beg kami kena lelong atau depa juai ka(saja reka)hahaha, beg kami tu siap ada orang duk pegang dah nk bawa pi mana tak tau, mungkin sbb beg tu dah duk lama pusing2 kat rail tu kot...dan amek beg 2 ketui tu, say tq kat pekerja kt situ dan cek2 beg, pedai ayam dah hilagggg...huh! so cek beg takut2 beg kami orang buh apa2(dadah) takut la kan...huhu...tapi alhamdulillah tak dak apa2 yang berlaku atau hilang...lega...


dekat2 nk keluaq dari epot, kami jumpa kaunter utk teksi, telco(air tel, air cell), hotel antaranya utk gunakan perkhidmatan...so line tepon kami memang tak roaming, malas sbb mahal sgt kan... so duk kt kaunter telco ni berkira-kira nk membeli la, pastu pikir sekali tak payah lagi la sbb nanti kat NIFM tgk nanti ada wifi ka apa tak? lagi satu sbb kt india ni pelik sikit, cth kata la kita beli airtel, nanti kt gujarat tak semestinya bulih guna airtel tu, maksudnya tak semestinya bulih support kat sana...tak macam malaysia kan? kat malaysia mungkin coverage ja kan? ingatkan iphone rani leh guna kat sini sbb sblm datang sini memang tepon maxis tanya bulih tak sbb takut lock, then maxis kata bulih, tup2 tak bulih...tak pa la, tapi alahamdulillah still bulih guna kt NIFM sbb ada wifi...lega...tapi nanti nk kena cari gak satu telco sbb bila move ke town nk tepon susah pulak =)...jadinya kami hidup tanpa any telco kecuali wifi kami berhubung dgn dunia luaq, tapi tepon ada bulih skype, kami reload dari kredit kad so sangat jimat tepon mak kat kg...hehehehe, manfaat betui iphone ni....habis kisah tepon...


sekarang nk duk kt mana? delhi banyak hotel, macam2 ada, hahaha...sblm ni amran khan dh survey nk duk kt hotel mana, katanya 3 bintang...bukan apa tak mau amek yang mahai sgt, sbb kita kat malaysia 3 bintang pun ok kan...so tanya kat kaunter tu la... ada la amran khan duk survey, dia kata dia nk duk blue sapphire hotel, i pun ikut saja la....hehehehe, pastu sambil tanya kat pekerja kat kaunter tu, dia kata ok dan if u want to shopping, this hotel is near shopping place...hahahaha, sedap la dengaq kan....nk tau apa yang terjadi? dan berlaku? hahahahaha, tunggu ya....

Tuesday, June 21, 2011

.:.tacing.:.

Posted by rani ismail at 10:43 AM 3 comments
A'ssalamualaikum...
ni kisah tacing sikit....pagi ni rani buka mail....tengok-tengok dapat mail dari abang tan...abang tan ni abang rani yang ketiga dalam adik beradik....rani ada dua orang abang dan dua orang kakak, abang tan ni antara abang yang paling rani sayang...sbb dia ni dari rani kecik lagi dia selalu take care kat rani...bukan la bermaksud abg anuat tak sayang rani tapi the way he take care me and he express his love tu yang menyebabkan rani sayang kat dia, abang anuat he is a strict brother...blog kek ni pun abg. tan selalu tgk dan baca...rani ingat lagi masa dia study kat upm dulu dia selalu beli baju kat rani...baju track suit, baju gaun, banyak baju yang dia selalu beli kt rani...arwah mak pun sayang sangat kat dia...dia pun sayang sangat kat mak...antara anak lelaki yang mak paling sayang abang tan la... abg. tan jangan bimbang ya, che dan amran kt sini selamat, sihat dan alhamdulillah.... mudah-mudahan kami selamat pergi dan balik...
insyaallah...amin...

sampaikan salam buat keluarga di Malaysia....salam dari benua india....

.:.bermulanya kisah.....:.

Posted by rani ismail at 6:19 AM 0 comments
A'ssalamualaikum....seperti dijanjikan...
sebelum duk cerita lebih lanjut lagi pasai cerita kat india ni rani nk bagi tau siap-siap, blog ni diambil alih sekejap utk apdet cerita-cerita sepanjang rani duk kat india ni....hehehehe nanti rani apdet balik kek-kek yang buat hari tu....dun worry, kat sini insyaallah banyak masa sbb bulih cepat sikit apdet(klau rajin la) =)....

ni la beg kami, 2 biji ja yang besaq, hat merah isi baju kami berdua, hat oren isi makanan kering (maggi kari, asam laksa, buku cerita (dan lagi tu) teh sabah, teh pic, teh buah-buahan campuran, ketupat nasi (raya nanti, klau sempat raya, klau dak makan sebelum raya, hahahaha) dan serunding ikan dan ayam, serunding rani selalu beli kt mek T, ct redzuan, korang bulih add dia kt fb, dia juai serunding kg laut dari kelantan, rani besa beli kat dia tiap-tiap tahun....sedap....tu diaaa... sakan nooo....bukan apa korang, sebelum jumpa apa-apa takut gak kat negara orang ni sbb tak besa kan...so sediakan payung sebelum hujan la...jangan payung bocoq dah la....huhu

pastu bawa beg galas isi note book, beg camera, dan henbag, tu pun amran khan tak bagi bawa beg banyak-banyak takut satgi susah nk gerak memandangkan tempat yang dituju tak tau lagi camna...dan atas nasihat kawan-kawan takut beg hilang...maklumlah india...amran khan kata baju kita bulih beli kt sana...macam syok ja dengaq(konon, tak tau kata badan ada saiz ka tak tau, tak pa sedaq diri kata diri kembung =))

beg besaq memang siap buh pedai ayam sebab takut kejadian yang tak diingini berlaku...dan juga atas nasihat ita...mekasih ita (gulaganmentega.blogspot.com), sayang hang

waktu rani tgh apdet ni kat india sekarang waktu subuh....dlm pukui 3.30pagi macam tu, pukui 5.30 pagi dah terbit matahari kat malaysia dh pukui 6.00 pagi... ish rasa macam gila ka apa bangun pagi-pagi semata-mata nk apdet blog.....haaaa, bukan la tak penah mangkit pagi, tapi mangkit nk apdet cerita travelog ke india ni sbb takut lupa....klau sebelum ni apdet pasai kek ada la..kek kek kek, ya la blog pun khusus utk kek kan? hahahahaha, kena padet cepat ni bukan apa, maklumla kadang-kadang banyak sgt pikiaq(konon) jadi banyak sgt benda bulih lupa....umuq pun semakin lanjut usia...

kihkihkih, panjangnya mukadimah gaya pensyarah pulak...korang sebenaqnya mai india ni bukan syok-syok nk berguling kat taj mahal ka, kashmir ka, nk gelek-gelek nyanyi lagu hindustan ka, jumpa rani mukherjie seksi ka, jumpa shah rukh khan ka, tapi dgn lebih tepat lagi mai meneman suami (kededek hijau) @ amran khan (ni nama baru kt india) menjalani training di NIFM (National Institute Fanancial Management) selama 3 bulan...bukan la lama sangat 3 bulan berbanding dgn orang yang kena duk lama atau kena hijrah ke perantauan atau kena kerja kat ke negara lain yang kena duk bertahun-tahun, tapi 3 bulan bulan rasa nak irap-irap(ala-ala) 3 tahun gak la.... sbb india kan... bukan bermaksud nk mencaci ka apa tapi the real life yang rani dapat rasai sgt bermakna....syukur sangat korang semua yang kat malaysia tu....insaf rasa, macamana korang tgk kt tv tu macam tu la real life dia orang yang susah kat sini, hatta lagi teruk....sgt susah, jurang kehidupan depa sgt jauh dan lagi insaf sbb bulih tgk dan rasa sendiri hakikat depa hidup kat sini...

ni la NIFM, now kami stay kat sini....kat sini amran khan ada training bermula 20hb jun hingga 29 july, training cyber security under NIFM, NIFM ni autonomous body under department of expenditure, ministry of finance, goverment of india...lbh kurang selama enam minggu, lepas tu ada gap seminggu dan kami akan move ke gujerat, dan bertravelog pulak ke universiti ghandinagar...kat sini kami tinggal kat hostel, nanti cerita noo...ni nk pi minum morning tea yang depa sedia....morning tea ni pukui 6.00 pagi...dengaq macam awai kan...tapi 6.00 pagi sini cerah ya aamat dah....sini kira masa summer nih siang lbh panjang la...


perjalanan kami ke sini ambil masa 4 jam 45 minit macam tu la dari klia ke delhi, tak la lama sgt berbanding orang pi mekah, pi uk semua tu, tapi bagi rani lama gak la sbb tak pernah travel jauh-jauh naik kapai terebang(ih macam jakun la pulak).... kami naik mas, ada gak tanya amran khan, awat tak mau naik kapai terebang lain(syarikat penerbangan lain)? dia kata buat apa, baik kita bagi duit kat negara kita...hahahaha, betui gak noo...patriotik sungguh, hidup "amran jie" apa-apa pun tak kisah la asalkan selamat dan selesa utk sampai ke destinasi....alhamdulillah layanan serta keselesaan sgt baik....

sebelum kami bertolak ke delhi pada pagi 18 jun, kami bermalam di klia... sampai ja di klia rancang nk jumpa kawan-kawan yang lain, tapi yang lain ada hal yang tak dapat di elakkkan so jumpa la ita and family...alhamdulillah...sempat borak-borak makan-makan kt mcD (sbb kt delhi x bulih makan la kecuali yang vege)...jumpa ita sampai dekat pukui satu...pastu mata kami memang dh gila-gila ngantuk ya amatsss...huhu...so kt klia kami berkampung...lena atas kerusi...pengalaman yang tak dapat dilupakan...tapi alhamdulillah....

mula-mula memang ingat nk check in hotel tapi dapat tau nk ke in india ni pun short notice so kalut habis semua jadi...lena lah kami di atas bangku klia berkongsikan henbag dan bag sebagai bantal, very sweet momentsss...

kuk kreh sampai pukui 5 pagi berganti2, bangun, sembahyang subuh semua, tukaq duit kat money changer, dlm pukui 6pg kami dah mula check in....so masa menunggu sempat la tepon Mil..apa yang dia selalu pesan jangan tinggai semayang...sedih sangat...mak pun teriak ja...terima kasih mak dan bapak yang sentiasa doakan keselamatan dan kebahagian kami...bagi duit kat kami lagi utk perbelanjaan hidup kat sini, walaupun kami tak mau sbb uum pun bagi, tapi mak dan bapak tetap nk bagi jugak...terima kasih mak...mak jangan sedih-sedih ya, insyaallah panjang umur dan ada rezeki kita jumpa lagi ya...

amran khan sedang melayan movie...dia tgk movie macam-macam....rani duk sebelah tingkap, amran khan di tengah, sebelah dia warga india, nama tak tau...korang perasan tak dia tgh selimut kelumbung habih satu badan, hahahaha, sejuk gila la tu...rani selimut sikit-sikit ja, amran khan pun sama... hat sebelah sana nu tak selimut langsung sebab hangat kot, kan kat india sekarang ni summer, so dia tak kesah la...dia duk pulun isi borang nk bagi kt imigresen...hat sebelah dia pulak lena sungguh, mungkin hari sebelum bertolak berjaga kot =) kami tak pulun isi lagi sbb passport duk kt tempat ataih kepala, dah landing baru ketaq kepala nk isi...hahahahahaha...masa kt dlm flight ni kami duk dkt sayap, duk kat emergency exit....kira luas la sikit lega la....korang masa kt dlm flight ni blom start bau yang macam-macam lagi...nanti cerita hat pasai bau-bau ni...heheheh


korang nampak tak jam tangan amran khan, jam khusus nk mai india, heheheheh, klau kt uum dia tak pakai jam , rani la jam dia...rani ni macam datok harimau la...dia suka tanya pukui berapa
la ni...so sekarang bila pasai pukui berapa rani tanya dia la...dia amek alih tugas pulak, hehehehe

masa dlm flight kami diberi brekfes, ala-ala western, tapi kami amek non vegi sbb dgn mas dan flight malaysia kan...ni nk amek gambaq tapi disebabkan makanan dh atas meja, tangan nk cekau dah tak sampai nk amek camera tepon(henpon kat bawah dkt kaki), ha, nk bagi tau kebanyakkan gambaq rani snap
dgn tepon dulu sbb senang sikit nk handle...bekfes yang di beri, fresh oren dlm gelas, fresh oren dalam cawan (seal), omellet, hash brown, hotdog besaq (sedap), cendawan butang, tomato, butter, strawberry jam, roti whole meal, buah potong(rock melon, betik, anggur) dan yogurt, kenyang dan sedap alhamdulillah...klau makan lagi mau ***tah.... mekasih MAS! lepas tu dlm sejam lagi nk sampai dia orang bagi salted nut dan air fresh oren...baik semua steward dan stewardess, tapi amran khan kata da sorang cengei(garang) sikit, siap marah kat steward lain...rani tak perasan...tapi amran khan ternampak dia marah kat kawan-kawan dia yang lain... (bulan tgh mengambang kot)hehehehehehe

ni movie yang rani layan, sebelum ni layan gak movie-movie lain, tapi banyak gak movie yang dah tgk so suka layan balik movie ni, sebelum tu layan nasyid dari MZ dan Mesut kurtis, sampai nk pening dan ***tah... pastu baru layan movie ni...dah boring sikit kuk krek kuk krek...hehehehe


flight kami bertolak pukui 8.40 pg dari klia dan sebelum tu kami naik flight dari alor setaq jam 9.20mlm, sampai kat sana dlm 10.30 malam...sanak saudara serta kawan-kawan yang sudi hantar di ucapkan ribuan terima kasih, tak lupa juga kepada kawan-kawan yang sentiasa mendoakan kami sepanjang kami disini....sayang korang semua...klau aku ada banyak duit aku memang nk beli macam-macam nk hadiah kat korang tapi...paham-paham kan... hanya ucapan terima kasih dan doa utuk korang....mekasih semua! menangis mengingatkan semua tu...

ni masa flight nk landing, nampak tau ruang udara india macamana? huhu berdebu, panas, dan kering, klau kt malaysia bila nk landiang udara clear, hujau ja nampak dan cantik...hujan emas negara orang hujan batu negara sendiri...lebih korang sambung....apapun kita semua kena bersyukur kita dilahirkan dimalaysia dan malaysia adalah yang terbaik! saya sayang malaysia sangat sangat! jaga la malaysia sebaiknya korang! love malaysian! proud to be malaysian!

gersang dan tandus....suhu sini 36 C, panas berbanding malaysia...udara berdebu dan macam udara tercemar dan ada bermacam-macam bau....

di dah dekat sangat dah nk landing baru clear.....tapi still nampak berdebu....ok korang layan dulu, nanti rani apdet lagi....banyak lagi nk dikesahkan....namaskar from india...hargailah apa yang kita ada.... =)

Monday, June 20, 2011

.:.travelog india.:.

Posted by rani ismail at 1:51 PM 4 comments
A'ssalamualaikum...
alhamdulillah.... selamat sampai di bumi india... will update perjalanan dan segalanya asap.... gonna miss u Malaysia! now we are at National Institute Financial Management, Faridabad, Haryana...

Monday, June 13, 2011

IMPORTANT

Posted by rani ismail at 8:23 AM 3 comments
PENGUMUMAN!

***ORDER BERMULA 18 JUN 2011 - 21 SEP 2011 DI TUTUP KERANA RANI BERCUTI KE INDIA SELAMA 3 BULAN***

***ORDER SELEPAS 21 SEPT 2011 DIBUKA, DAN ANDA BOLEH EMAIL KE budak2nakai@yahoo.com ***
 

Rani Canglun Delights Copyright © 2010 Designed by Emila Yusof